10 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ПСИХОЛОГІЮ ЛЮДИНИ

  1. Мозкова діяльність продовжується навіть тоді, коли ми відпочиваємо. У цей момент відбувається фільтрація того, що дійсно потрібно зберегти в пам’яті, а що витіснити «про запас». Прокинувшись вранці, ви ніколи не забудете те, що дійсно важливе для вас та не згадайте того, на чому не зупинили свою увагу вчора.
  2. Людина відчуває себе більш успішною та щасливою лише тоді, коли її мозок чимось заклопотаний. До того ж, нашу сіру речовину не цікавить монотонна діяльність – мова йде про постійну зміну концентрації та перемикання із однієї роботи на іншу. Тільки у такі моменти людина відчуває себе щасливою.
  3. Найприємнішим словом для людини є її ІМ’Я. Тому перше, що необхідно запам’ятовувати при знайомстві з іншою людиною є не її професія чи посада, а саме ім’я. Це одне із головних правил налагодження стосунків.
  4. Знання психології робить життя людини більш успішним і простішим. Це зумовлено умінням передбачати і враховувати можливі реакції оточуючих людей. Застосування практичної психології покращує взаєморозуміння та допомагає запобігати і вирішувати конфлікти.
  5. Щоразу, повертаючись подумки до певних подій, ви змінюєте їх, оскільки нервові шляхи кожен раз активуються інакше. На це можуть впливати багато чинників: наступні події, нові враження, бажання заповнити прогалини в пам’яті.
  6. Дитина починає сприймати своє окреме «Я» лише після двох років. До цього часу вона сприймає себе цілісно із навколишнім світом. Так, як ми вважаємо свої частини тіла «собою», так і малюк вважає весь навколишній світ частиною себе.
  7. Доведено, що дитина, позбавлена на тривалий час фізичного і соціального контакту з людьми, деградує і може загинути. Відсутність емоційних зв’язків є фатальним для людини.
  8. Існує психічний феномен, зворотний дежавю. Його назва «жамевю». Він полягає у виникненні відчуття, що ви зустрілися із ситуацією (чи людиною) вперше, хоча насправді вони вам добре знайомі. Але якщо дежавю відчуває майже кожна людина, то жамевю зустрічається набагато рідше та може вказувати на певні психічні розлади. В один ряд із цими явищами можна поставити феномен прескевю – стан, коли людина не може згадати знайоме слово, яке «крутиться на язиці».
  9. Кращим засобом від турбот, тривожності і стресу є читання. Це заняття здійснює швидкий вплив на організм. Як не дивно, але цей спосіб значно ефективніший ніж чаювання, прийому алкоголю, прогулянки чи слухання музики.
  10. Більшість людей у незнайомому місці тримається праворуч. Якщо ви не хочете бути в натовпі, або простояти довго в черзі, то знаючи цей факт, сміливо йдіть ліворуч або займайте чергу, яка лівіше.


© 2024 Психологія