«Психічне здоров’я доступне всім» - під таким девізом пройшов День ментального здоровя-2023.

З 1992 р. з ініціативи Всесвітньої Федерації психічного здоров’я та ВООЗ щорічно 10 жовтня з відзначається Всесвітній день психічного здоров’я (World mental health day), або День ментального здоров’я, метою якого є поширення інформації про психічне здоров’я та способи його зміцнення, адже, за статистикою, 450 млн. землян страждають на психічні розлади. Проводяться заходи, спрямовані на зміцнення психічного здоров’я, боротьбу з поширеними розладами психіки, а також підтримку людей, які не мають серйозних порушень, але подолання скрутних життєвих обставин постійно вимагає від них стійкості та значних вольових зусиль.
Життєдіяльність в умовах тривалої війни створює ризик виникнення в українців таких психічних розладів, як депресія і посттравматичний стресовий розлад (за прогнозами – у 10 млн.). Така ситуація вимагає посиленої уваги до організації всіх етапів психологічної допомоги, починаючи з моніторингу наявних особливостей стану психіки.
У межах проведення Дня ментального здоров’я студентки групи П-21 психолого-природничого факультету Тетяна Маснюк і Ольга Мацкевич (під керівництвом викладачки кафедри загальної психології та психодіагностики В.О.Савуляк, за підтримки декана філологічного факультету, професорки Г.І.Ніколайчук) провели зі студентами першого курсу філологічного факультету РДГУ опитування, яке дозволило виявити наявний рівень їхньої тривожності, депресії, посттравматичного стресового розладу (було використано МНАІ – Опитувальник оцінки психічного здоров’я). Таке ж опитування було проведено на вибірці студентів-психологів.
Аналогічні дослідження психічного здоров’я здобувачів освіти надалі планується зробити регулярними, з метою ефективнішої організації профілактики розладів і психологічної допомоги у нашому навчальному закладі.
 
© 2024 Психологія