ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА І ДОПОМОГА ЗАРУБІЖЖЯ

Днями, далеко від нашої країни відбулася подія, яка засвідчує щире бажання зарубіжних психологів підтримати український народ у боротьбі за нашу незалежність. У провідному столичному вузі Королівства Данії - Університеті Копенгагена - відбулося оприлюднення перших результатів масштабного проекту по вивченню умов перебування, адаптації та психологічного благополуччя українських біженців. З української сторони участь у проекті брала Наталія КОРЧАКОВА - член нашого колективу, доктор психологічних наук, професор кафедри вікової та педагогічної психології.
На листи-запрошення організаторів дослідження відгукнулося більше 6 000 українських біженців. Це досить вражаюча цифра, тож вся команда проекту, на чолі з професором Karen-Inge Karstoft, щиро вдячна всім, хто допоміг зібрати цю важливу інформацію.
Отримані результати свідчать, що майже половина респондентів (42,5%) були свідками чи безпосередніми учасниками активних бойовий дії. Кожний третій учасник опитування (38,9%) втратив когось із членів родини чи своїх близьких друзів.
Психотрамуючий досвід спричинив виникнення у третини (29,4%) респондентів ознаки ПТСР, що погіршило їхню життєдіяльність. Серед проблем, що виокремлювалися опитуваними, звучали питання, пов’язані з погіршенням стану здоров’я та необхідністю медичної допомоги. Як показало опитування, українських біженців не полишає смуток за Батьківщиною. Вони хвилюються за долю своїх рідних, які залишилися в Україні. Майже у третина респондентів розлука спричинила виникнення глибоких страждань та відчуття самотності.
Важливим результатом дослідження стало визнання українськими біженцями наявності підтримки зі сторони данського уряду та високий ступінь їх довіри до влади Данії (92,5% респондентів).
Чи готові українські-біженці повернутися в Україні? Наразі це питання залишається відкритим. На сьогодні, за даними опитування, половина респондентів ще не готові повернутися назад, навіть за умови, що хвиля війни відкотиться від їх рідних міст і бойові дії не будуть безпосередньо загрожувати їхньому життю та життю їхніх дітей.
З повною версією звіту можна ознайомитись на сторінці Університету Копенгагена (на жаль, данською мовою, але допомога Google-перекладача зробить це завдання із зірочкою абсолютно можливим). https://news.ku.dk/.../ukrainian-refugees-in-denmark.../.
На фото - команда проекту : Karen-Inge Karstoft, Marie Høgh Thøgersen, Наталія Корчакова.
 
© 2024 Психологія