ГОТУЙ САНИ ВЛІТКУ…

Відоме українське прислів’я «Готуй сани влітку , а воза зимою» чітко вказує на значущість якісної і своєчасної підготовки у любій справі. Саме дотримання цього принципу забезпечує виваженість рішень, узгодженість завдань, обґрунтованість способів їх реалізації. Тож не даремно, щиро привітавши першокурсників програми PhD «Психологія», кафедра вікової та педагогічної психології розпочала роботу над розробкою освітньо-наукової програми за цією спеціальністю на 2022-2023рр.
Першими кроками у цьому напрямку стало вивчення досвіду країн Євросоюзу з питань підготовки фахівців найвищої категорії. Гарант освітньо-наукової програми професор Наталія Корчакова, у процесі проходження міжнародного стажування, обговорила питання підготовки докторів філософії за спеціальністю «Психологія» в Університеті Копенгагена та отримала належні консультації від данських колег.
Паралельно з цим, була проведена зустріч із представниками Даугавпілського університету (Латвія), яка мала на меті співставлення освітньо-наукової програми та навчального плану РДГУ з підготовки PhD за спеціальністю «Психологія» із відповідними документами університетів країн Балтії. У обговоренні означених питань брали участь: завідувач кафедри вікової та педагогічної психології доктор психологічних наук, професор Роман Павелків; Гарант освітньо-наукової програми доктор психологічних наук, професор Наталія Корчакова; завідувач кафедри педагогіки і педагогічної психології доктор психології, асоційований професор Даугавпілського університету Валерій Домбровскіс (Valerijs Dombrovskis); члени робочої групи розробників програми (кандидат психологічних наук, доцент Лариса Кулакова, здобувач ступеня PhD «Психологія» Олена Білецька) та інші викладачі кафедри.
Проведені зустрічі з питань вивчення міжнародного досвіду підготовки докторів філософії (PhD) сприятимуть підвищенню якості підготовки професіоналів найвищої категорії, наближенню української вищої школи до стандартів європейського освітнього простору, інтеграції країни в Євросоюз.
Колектив кафедри вікової та педагогічної психології висловлює щиру вдячність зарубіжним колегам за підтримку, відкритість і щире прагнення допомогти українському народу не лише вистояти у цій жахливій війні, а й забезпечити збереження і розвиток її найціннішого потенціалу – освіти та науки.

З повагою
завідувач кафедри вікової та педагогічної психології
Роман Павелків

© 2024 Психологія